V týdnu od 18.11. vaříme polévky podle receptů zahraničních kuchyní:
PONDĚLÍ - Africká polévka s kuřecím masem, batáty a burákovým máslem
ÚTERÝ - Italská cuketová polévka se sýrem
STŘEDA - Holandská hrachová polévka s klobáskou
ČTVRTEK - Slovenská kapustnica
PÁTEK - Srbská čorba.
Od ledna 2025 dojde k mírnému navýšení ceny obědů pro žáky naší školy.
Cena oběda dle věkových kategorií bude:7-10 let 35,-Kč
11-14 let 37,-Kč
15 a více let 39,-Kč
bezlepková dieta 41,-Kč.Jelikož se stravné hradí zálohově, je nutné zkontrolovat (popřípadě navýšit) výši finančních limitů u souhlasů k inkasu na Vašich účtech do 15.prosince, kdy proběhne platba na leden.
Děkuji za pochopení a spolupráci
Dagmar Blažková, vedoucí školní jídelny13. listopadu proběhlo v naší školní kuchyni vaření s externím kuchařem, tentokrát firmy Bonduelle.
Pro své strávníky jsme připravili Vepřové trhané maso se zeleninovou omáčkou, celozrnný kynutý knedlík, Pšeničné nudle se zeleninou a krůtím masem a jako dezert Jablečný rozvar se švestkami a skořicí.
Menu inspirované Afrikou
Mluví se zde skoro třemi tisíci jazyky, žije zde více než 1,3 miliardy lidí a s 55 státy je to třetí největší kontinent světa– řeč je o Africe. Na 25. května každoročně připadá Den Afriky, proto se pokusíme v pátek 24.5. připravit svým strávníkům pokrmy, které jsou inspirované recepty z tohoto kontinentu.
Polévka s kuřecím masem, batáty a burákovým máslem
Africký hrnec ( krůtí maso, kořenová zelenina, cuketa, paprika, rajčata, kečup, kari), Dušená rýže
Mhamar kuře (stehno pečené s cibulí, paprikou a kořením-koriandr, římský kmín), Kuskus.
Vaření s kuchařem Menu Gold
Dne 25.4.2024 jsme vařili našim strávníkům s kuchařem Menu Gold:
- Rajčatová polévka s tarhoňou
- Pilaf na způsob rizota s mletým vepřovým masem
- Hrnec s fazolí černé oko s gratinovaným bramborem a pečeným kuřecím stehnem
- Čokoládové řezy s jablky
Den bez masa s kuchaři firmy Nestle
Dne 21.3.2024 jsme společně s kuchaři firmy NESTLE uvařili svým strávníkům oblíbené pokrmy v bezmasé verzi:
Boloňské veggie ragú se špagetami, těstovinový salát s vuňákem (veganská alternativa tuňáka) a Bavorský krém se smetanou a čokoládovým přelivem.
Nové trendy v moderním vaření 2024
V době jarních prázdnin proběhla ve školní jídelně již tradiční akce "Nové trendy v moderním vaření 2024", která je určená vedoucím a kuchařkám/kuchařům školních jídelen.
Den jódu
6. března si pravidelně připomínáme Světový den jódu, prvku, který má pro lidský organismus zásadní význam.
Jód je zcela nezbytný pro optimální tělesný a duševní vývoj každého z nás. Podílí se na udržení fyzické i duševní kondice a celkového zdraví.
Na rozdíl od přímořských národů, které díky časté konzumaci ryb, mají jódu dostatek, my na jeho dostatečný přísun musíme dbát.
Proto jsme na tento den připravili pro naše strávníky menu, obsahující potraviny, které jsou zdrojem jódu.
Zeleninová polévka s mořskou řasou wakame
Treska zapečená s kukuřičnou strouhankou, Bramborová kaše
Bretaňské fazole s krůtím masem, Pečivo
Jogurt se švestkami a mandlemi
Vaření s kuchaři firmy Unilever
Dne 28.2.2024 jsme našim strávníkům spolu s kuchaři firmy Unilever připravili následující menu:
Dýňová polévka s broskví a kokosovým
Pražená rýže s kuřecím masem po asijsku
Kachna se zeleninou, sezamem a vaječnými nudlemi
Chia pudink s ovocným přelivem
Nový nápojový automat ve školní jídelně
V nápojovém koutku školní jídelny máme nový automat s chazením pro přípravu ochucených nápojů.
Pro milovníky čisté vody je vedle tohoto automatu k dispozici výdejník vody s nanouhlíkovým fitrem, který zachycuje a odstraňuje všechny škodlivé látky a částice z pitné vody.
Vánoce nanečisto
Ve dnech 4. a 5.prosince jsme připravili svým strávníkům pokrmy inspirované vánoční kuchyní.
Děti ochutnaly vánoční polévky- valašskou ščedračku a rybí polévku.
Z hlavních chodů jsme připravili vánoční kuře podle italské receptury, tradiční smaženou rybu s bramborovým salátem, krůtí maso s brusinkovou omáčkou jako nahlédnutí do americké vánoční kuchyně a vinnou klobásu, která patří na štědrovečerní stůl údajně déle než kapr.
Stravování dne 27.11.2023
Dne 27.11.2023 byl omezen provoz školy z důvodu stávky.
Školní kuchyně v tento den nevařila, všichni strávníci byli automaticky odhlášeni ze stravování. Výjimku tvořili žáci 1. a 2. tříd.
Pro naše nejmenší strávníky byl připraven studený oběd: bageta plněná šunkou a sýrem, zelenina, ovoce a zajištěn pitný režíím.
Oslava výročí založení školy
Dne 9.11.2023 proběhla v naší škole oslava 60. výročí založení školy.
.
Svým strávníkům jsme k obědu připravili oblíbené tradiční pokrmy: česnečku, hovězí guláš, kuřecí řízky a moučník.
Odpoledne proběhl v prostorách jídelny koncert žáků školy :-)
Den sladkostí
Dne 3.11. jsme na přání dětí (4.11. je dnem sladkostí a cukrovinek) připravili menu se sladkými chutěmi:
rajsou polévku, krůtí maso ve višňové omáčce, bramborovo-dýňové pyré, oblíbenou žemlovku s jablky a tvrohem a jako dezert pomerančovou tyčinku v čokoláde.
Vaření s kuchařem firmy NESTLÉ
Dne 1.11.2023 proběhlo v naší kuchyni vaření s kuchařem firmy Nestle.
Pro naše strávníky jsme připravili veganskou verzi gulášové polévky a veggie nudličky gyros s opékaným bramborem a tzaziky.
Přípravy na nový školní rok v jídelně
Během prázdnin byla provedena výmalba kuchyně a přilehlých skladovacích prostor.
Děkujeme žákům školy, kteří nám v hodinách výtvarné výchovy namalovali krásné obrazy, které budou nově zdobit stěny školní jídelny.
Den dětí ve školní jídelně
1.6. jsme pro naše strávníky jako dárek připravili oblíbené pokrmy:
Česneková polévka se sýrem a krutony
Oběd č.1 - Svíčková na smetaně, houskový knedlík
Oběd č.2 - Smažený sýr, bramboryNové trendy v moderním vaření 2023
V době jarních prázdnin proběhla v naší školní jídelně již podruhé v řadě akce organizovaná týmem Jídelny.cz a určená vedoucím a kuchařkám školních jídelen.
Jedná se o jednodenní gastrokurz s praktickými ukázkami receptů pro stravovací provozy a školení hygienického minima speciálně pro kuchařky a kuchaře ve školních jídelnách.
Lednové vaření s kuchařem Nestlé Radkem Daníčkem
Dne 17.ledna proběhlo v naší školní jídelně vaření s Radkem Daníčkem, členem týmu Nestlé Professional.
Pro naše strávníky jsme připravili veganské menu:
Veggie gulášová polévka
Veggie Boloňské ragú s těstovinami penne
Meatball (veggie kuličky) v omáčce z pečených paprik, černá čočka s kořenovou zeleninou
Vánoce ve školní jídelně
V měsíci prosinci jsme uvařili žákům a zaměstnancům školy kromě klasického českého vánočního menu i vánoční pokrmy inspirované tradicemi jiných zemí (USA, Itálie, Dánsko).
Ve dnech 14. a 15. prosince jsme připravili smaženou rybu s bramborovým salátem, pečenou krůtu s brusinkovou omáčkou, Vánoční kuře a vepřovou pečeni s hnědou omáčkou a červeným zelím.
Změna ceny obědů ve školní jídelně od ledna 2023
Z důvodu rostoucích cen potravin, zachování kvality používaných surovin a plnění spotřebního koše budou od 1.1.2023 navýšeny ceny školních obědů.
Nové ceny obědů dle věkových kategorií:
7-10 let 33,-Kč
11-14 let 35,-Kč
15 a více let 37,-Kč
diety (nově) 39,-Kč
cena oběda bez státní dotace dle věkových kategorií 84,-/86,-/88,-/90,-Kč
Žádáme rodiče, aby nezapomínali odhlašovat obědy v době nemoci nebo nepřítomnosti dítěte ve výuce (od druhého dne nemoci nemá strávník nárok na dotaci a tudíž hradí plnou cenu oběda) !!!
Říjnové vaření s kuchařem Unilever Jurajem Dohňanským
Dne 20.10.2022 jsme opět vařili pro naše strávníky s externím kuchařem firmy Unilever Jurajem Dohňanským.
Tentokrát jsme vybrali recepty z regionálních specialit české kuchyně a připravili toto menu:
Hanácká polévka
Volyňský guláš (z hovězího masa), pečivo
Klatovské chlupaťáky se smaženou cibulkou, kysané zelí
Dezert - meruňková pěna
Akce ve školní jídelně
NOVÉ TRENDY V MODERNÍM VAŘENÍ
V době jarních prázdnin proběhla v naší jídelně akce určená všem vedoucím školních jídelen a hlavním kuchařkám "Nové trendy v moderním vaření 2022" pořádaná týmem portálu "Jídelny.cz".
VAŘENÍ S JURAJEM DOHŇANSKÝM
Dne 24.2.2022 proběhlo ve školní jídelně vaření s kuchařem firmy Unilever Jurajem Dohňanským.
Pro naše strávníky jsme připravili následující menu:
Aztécká polévka s tortilla čipsy a sýrem
Kuře Tikka Masala (marinované kousky v koření,česneku a zázvoru s omáčkou z drcených rajčat a smetany), Jasmínová rýže, Jablečný rozvar (domácí ovocná přesnídávka)
Veganský burger s karamelizovanou cibulí a medovo-hořčičným dresinkem, Salát Coleslaw
Fotogalerie ze školní kuchyně
Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem a zakysanou smetanou
Kotletky na medové mrkvi, opékané brambory
Zelné koule-německé zelné knedlíky se slaninou a kysaným zelím
Pečená vepřová panenka plněná baby karotkou s bramborovo-dýňovým pyré
Grilovaná zelenina, bramborové pyré s červenou řepou
Čočkový salát, pečené kachní prso
Putimské vepřové nudličky, bulgur
Rakouský kynutý knedlík plněný povidly s vanilkovou omáčkou a mákem
Kuřecí kousky na žluté paprice, hrášková rýže
Rybí hranolky (připravili jsme z ryby hoki), bramborová kaše